BCN RE.SET – Circuit d’arquitectura efímera al carrer (11 JUNY – 11 SETEMBRE 2014)

L’arquitecta Benedetta Tagliabue i el director d’escena Àlex Ollé col·laboren en els actes de commemoració del Tricentenari BCN, organitzats per l’Ajuntament de Barcelona, amb la realització d’una important intervenció a la ciutat. El projecte s’anomena BCN RE.SET i està comissariat per Benedetta Tagliabue i Àlex Ollé. Es tracta d’un circuit d’arquitectura efímera a l’espai públic, que consisteix en set instal·lacions artístiques i arquitectòniques per diferents espais emblemàtics de la ciutat que proposen una reflexió sobre conceptes com identitat, llibertat i democràcia, entre d’altres. La primera instal·lació, ubicada al Parc de la Ciutadella, es va inaugurar el 29 de maig i està dissenyada per Benedetta Tagliabue i Àlex Ollé. Les altres sis, que s’inauguraran el dia 10 de juny, estan dissenyades per diferents arquitectes de renom internacional en col·laboració amb 4 escoles d’arquitectura i disseny de Barcelona i dos col·lectius d’arquitectura. Les instal·lacions del circuit es podran visitar fins al dia 11 de setembre.

Durant aquest any Barcelona commemora els tres-cents anys dels fets ocorreguts l’11 de setembre de 1714. Dins del programa d’actes de commemoració del Tricentenari BCN, comissariat per Toni Soler, l’Ajuntament de Barcelona (ICUB) i la Fundació Enric Miralles organitzen el projecte BCN RE.SET, un circuit urbà per alguns espais de Ciutat Vella amb diferents intervencions artístiques i arquitectòniques.

Des del maig fins al setembre, set instal·lacions en set espais públics emblemàtics de Barcelona proposen una reflexió sobre els conceptes d’identitat, llibertat, democràcia, diversitat, memòria i Europa. La primera d’elles és “El mur de la Ciutadella”, dissenyada per Benedetta Tagliabue i Àlex Ollé al Parc de la Ciutadella. Les altres sis instal·lacions estaran dissenyades per sis arquitectes de renom internacional: Studio Odile Decq (França), Peter Cook i Yael Reisner (Regne Unit i Israel), Grafton Architects (Irlanda), Alfredo Brillembourg i Hubert Klumpner – ETH Zürich & Urban–Think Tank (Suïssa/Veneçuela), Anupama Kundoo (Índia) i Urbanus (Xina).
Tot el projecte té un objectiu educatiu i de col·laboració. Des del setembre els arquitectes han treballat com a professors convidats amb 4 escoles d’arquitectura i disseny de Barcelona, i els seus alumnes han participat en tot el procés, des de la concepció del projecte fins a la seva realització i construcció. Les escoles són: LA SALLE (URL), ESARQ (UIC), IAAC i ELISAVA (UPF) i dos col·lectius d’arquitectura, Recetas Colectivas i Straddle3.

Sis instal·lacions en diferents places públiques de la ciutat

A partir del 10 de juny, sis instal·lacions arquitectòniques ocuparan sis espais emblemàtics de Barcelona que tenen relació amb la història de Catalunya: Arc de Triomf, Plaça Nova, Plaça del Mar, Plaça dels Àngels, Plaça de Salvador Seguí i Plaça de la Mercè. L’objectiu és que aquestes instal·lacions convidin les persones a caminar per la ciutat, escollir el seu propi itinerari i participar de forma activa.

Cada instal·lació es defineix a partir d’un concepte d’especial valor dins de la commemoració del Tricentenari: Identitat, Llibertat, Diversitat, Democràcia, Memòria i Europa.

“El mur de la Ciutadella” per Benedetta Tagliabue i Àlex Ollé (Parc de la Ciutadella)

“IDENTITAT” per Urbanus Amb la col·laboració de Escola d’Arquitectura La Salle (Plaça Nova)

“LLIBERTAT” per Anupama Kundoo amb la col·laboració de Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, IAAC (Plaça de Salvador Seguí)

“EUROPA” per Alfredo Brillembourg & Hubert Klumpner (ETH Zürich & Urban-Think Tank) amb la col·laboració de: ESARQ – UIC (Plaça del Mar)

“DIVERSITAT” per Studio Odile Decq  Amb la col·laboració de Recetas Colectivas, dirigit per Santiago Cirugeda i un grup d’estudiants d’arquitectura (Plaça dels Àngels)

“DEMOCRÀCIA” per Peter Cook i Yael Reisner amb la col·laboració de Straddle3, liderat per David Juárez (Plaça de la Mercè)

“MEMÒRIA” Grafton Architects amb la col·laboració de ELISAVA-UPF (Arc de Triomf)

Web del projectehttp://tricentenari.bcn.cat/BCNreset

 

Leave a Reply

*