Arquetips: art i recerca al voltant de la arquitectura

Marseille 1 2 3 (2012-2013)

Marseille 1 2 3 (2012-2013), PALOU

L’Espai AØ de Can Framis acull  l’exposició dels artistes guardonats al Premi Fundació Vila Casas. Els artistes premiats Jordi Lafon, Sílvia Martínez-Palou i Lídia Masllorens presentaran, entre el 24 d’abril i el 20 de juliol, tres projectes individuals en aquesta exposició.

Sílvia Martínez-Palou presenta “ARQUETIPS”.

MonotipsTècnica de gravat en la que s’obtenen obres d’una sola estampa, totes originals i diferents. Obra gràfica elaborada amb diferents tècniques: punta seca, cartró encolat, collage, transferència del tòner de la fotocòpia, tècniques additives sobre poliestirè, gofrats… Es treballa sobre una planxa matriu per posteriorment estampar-la sobre el paper amb el tòrcul calcogràfic.

Facing Charles (2010), PALOU

ARQUETIPS és un treball de recerca a partir de la composició plàstica de façanes d’arquitectures hereves del moviment modern, edificis construïts entre els 50’s i els 70’s un període especialment productiu de l’arquitectura.

El treball interpreta les façanes com una superposició de les diferents trames que configuren el disseny arquitectònic. S’analitza la imatge exterior de l’edifici amb l’objectiu d’entendre-la a través de la descomposició dels diferents elements que la configuren (finestres, porticons, balcons, voladissos, ràfecs…),  respectant les seves textures i colors i evidenciant les formes i posició d’aquests en relació al conjunt a través de l’ombra que projecten, donant lloc a un dibuix abstracte fruit d’aquest anàlisi.

Tots ells son edificis d’habitatges i tenen en comú la façana com un reflex de la diversitat d’activitats que comporta la vida humana, un ric mosaic format per les cortines de diferents colors, obertes o tancades, les finestres il·luminades o a les fosques, els canvis en la percepció de la volumetria amb les diferents hores del dia segons la posició de la llum del sol i de l’estat del temps…… Tots els dibuixos són únics i diferents, com ho son les diferents imatges que obtindríem fotografiant els edificis a diferents hores o èpoques de l’any, reflex de la vida i activitat que hi ha al darrera.

Seida (2013), PALOU

La primera capa és la de la vida. Els petits canvis evidenciats per l’activitat dels habitants, els cromatismes aportats pels individus que imprimeixen el seu propi caràcter als elements.

La segona capa afegeix fusteries, porticons i persianes, elements arquitectònics en moviment, també amb una vida pròpia que superposada a l’anterior ofereix resultats únics.

La tercera capa es la de les ombres que provoquen el diferents elements que configuren aquestes façanes, (voladissos, ràfecs, balcons, terrasses, pilars, jàsseres) totes elles enriquides amb un munt d’elements, la profunditat dels quals omplen de matisos els dibuixos i els doten de volum.

La quarta i darrera capa es la dels elements situats a l’extrem més allunyat del pla de façana: baranes, lames i cantells de forjats que ordenen i unifiquen els dibuixos reforçant la percepció de sèrie.

Inauguració Museu Can Framis
(C.Roc Boronat 116-126). 24 de Abril , 19h

Más info: http://silviamartinezpalou.es/

Leave a Reply

*